Superkritische watervergassing op industriële schaal is mogelijk

14-02-2023

Het Alkmaarse bedrijf SCW kan met water op hoge druk en hoge temperatuur afvalstromen omzetten in groen gas. Dit gas is van zo’n kwaliteit dat het geschikt is voor huishoudelijk gebruik en de industrie. De eerste kubieke meters zijn rechtstreeks aan het landelijke gasnetwerk geleverd.

Branches

Afval- en recyclingsector

Industrieclusters

Cluster Noordzeekanaalgebied

Industrieroutes

Waterstof
Proces-efficiëntie en restwarmte
Circulariteit

Hoewel nu voor het eerst kubieke meters groen gas op industriële schaal zijn geproduceerd, is de potentie van deze doorbraak enorm. Want volgens SCW is hiermee  zicht op grootschalige Nederlandse productie van genoeg groen gas om 850.000 tot 1,5 miljoen huishoudens in 2030 volledig te verduurzamen.

Primeur

Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie bezocht SCW Systems vanwege de primeur. Volgens minister Jetten is deze innovatie een heuglijk moment voor Nederland, juist nu de behoefte aan duurzaam gas zo groot is. “Een aantal jaren geleden was ik bij SCW en toen was het een  prachtige presentatie met mooie vergezichten. Het is echt geweldig om dan vandaag hier door de hal te lopen, en te zien hoe snel de techniek is opgeschaald en je ook te realiseren dat hier op deze locatie groen gas is ingevoerd in het netwerk van Gasunie. Dus het is niet meer iets van een verre toekomst. Het kan vandaag de dag al, hier in Alkmaar.”

Hoe werkt het? 

Na jaren van experimenteren en opschalen is het SCW gelukt op industriële schaal hoogwaardig groen gas te produceren. Dit gebeurt met zogenaamde ‘superkritisch water vergassing’. Hierbij wordt afval in water – dat op hoge druk en hoge temperaturen wordt gebracht– afgebroken en ‘omgezet’ in zeer bruikbare grondstoffen, zoals groen gas en waterstof. Dit gas wordt rechtstreeks in het bestaande hogedruk gasnetwerk geïnjecteerd.

Afvalstromen

Wout de Groot, directeur SCW, ziet ook groeipotentie in niet-biogene afvalstromen. “De productie van groen gas heeft grote potentie als ruimte te bieden om afvalstromen in te zetten die nu nog worden verbrand zoals plastics.”

Minister Jetten beaamt deze potentie: “We willen nu allemaal naar de situatie dat je ook van plastic en andere soorten afval af kan. Dat we het niet alleen maar verbranden in een verbrandingsoven, maar dat we echt helemaal circulair inzetten. En daar kunnen we wet- en regelgeving voor aanpassen. En daar zal ik me de komende tijd extra hard voor gaan inspannen, nadat ik dit hier bij SCW weer gezien heb.’

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen