Met een grote groep van betrokken partijen wordt aan verschillende projecten gewerkt die bijdragen aan de versnelling en opschaling van de waterstofketen. Noord-Nederland maakt met het Investeringsplan waterstof Noord-Nederland de verbinding tussen onze huidige aardgaseconomie en de toekomst voor Nederland als groene waterstofeconomie. Daarmee verduurzamen we ons gasgebruik, ontstaat er een investeringspotentieel van €9 miljard en creëren we in de komende tien jaar tienduizenden banen
De insteek is het ontwikkelen van een kosten-effectief ‘integrated hydrogen ecosystem’, zodat Noord-Nederland de game-changer kan worden voor waterstoftoepassingen wereldwijd. De bedrijven hebben plannen voor meer dan 50 projecten op het gebied van productie, transport, opslag en afname van waterstof. De plannen kunnen zorgen voor het behoud van ca. 66.000 bestaande banen in bijvoorbeeld gasinfrastructuur en mobiliteit, en 25.000 (in 2030) tot 41.000 (in 2050) nieuwe banen in bijvoorbeeld onderhoud en operaties.
Hydrogen Valley van Europa
Noord-Nederland kreeg de afgelopen jaren Europese erkenning (FCH-JU) voor de inzet voor de ontwikkeling van de waterstofeconomie. Inmiddels wordt onze regio aangemerkt als de leidende Hydrogen Valley in Europa: een volwaardige ecosysteem van groene waterstof, van productie, transport tot gebruik in industrie, mobiliteit en gebouwde omgeving. De unieke kenmerken van Noord-Nederland dragen daar aan bij: een groot potentieel aan grootschalige windenergie, voldoende locaties voor productie, een bestaande gasinfrastructuur, toegang tot de markt en kennis van en ervaring met transport en handel in gassen.
Klimaatdoelen
Groene waterstof zal in de toekomst een belangrijk onderdeel worden van een duurzaam gebruik van energie en grondstoffen, vooral in de industrie en het vervoer. Groene waterstof als grondstof en brandstof is nodig om de Nederlandse en mondiale klimaatdoelstellingen te halen en tegelijkertijd een verbeterde luchtkwaliteit te bewerkstelligen. Een voorbeeld is NortH2. In 2030 wil NortH2 4 GW groene waterstof produceren en doorgroeien naar meer dan 10 gigawatt rond 2040. De groene waterstofproductie, in eerste instantie in de Eemshaven en later mogelijk ook op zee, zal tegen die tijd zo’n 1.000.000 ton per jaar zijn. Dat scheelt een uitstoot van acht tot tien megaton CO₂ per jaar.
Bekijk hier het volledige investeringsplan.