Vleesverwerker verduurzaamt met hypermodern onderkomen

01-10-2021

Hutten Traditional Beef verhuisde in 2015 naar een nieuw efficiënt en hypermodern onderkomen. Een locatie met een BREEAM-Excellent certificaat voor nieuwbouwprojecten. Het is voorzien van de nieuwste technieken op het gebied van efficiency en duurzaamheid.

Branches

Levensmiddelenindustrie

Industrieroutes

Elektrificatie
Proces-efficiëntie en restwarmte

Met de ingebruikname van het nieuwe pand bespaart de vleesverwerker 100% op gas, 60% op water en 32% op stroom. Hutten is naar eigen zeggen het eerste slachthuis ter wereld met een BREEAM-Excellent certificaat.

Hutten: “We wilden op een duurzame manier naar een hoger kwaliteitsniveau toe. Dat betekende voor ons niet enkel duurzame opties integreren. Duurzaamheid is ook nadenken over een oplossing voor de lange termijn. Daarnaast kunnen we met de nieuwe locatie groeien en hebben alles in huis, van slacht tot aan inpakken.”

Meerjarenafspraak energie-efficiëntie

De verhuizing komt voort uit de deelname van Hutten aan de Meerjarenafspraak energie-efficiëntie (MJA3). Het energie-efficiëntieplan (EEP) is een verplicht onderdeel. Voor hun EEP kwam Hutten in contact met KWA Bedrijfsadviseurs, die hielp met technische ondersteuning op besluitvormingsgebied. Paul ten Have van KWA: "Voor de nieuwe locatie van Hutten was álles al besloten voor er nog maar één paal de grond in was gegaan. Dat kwam doordat ze op tijd beslissingen durfden te nemen."

Energiezuinige koelinstallatie

Hutten heeft geen gasaansluiting en gebruikt onder meer een energiezuinige koelinstallatie en restwarmte. Rick Hutten van het gelijknamige Hutten: "Die warmte komt van de koelinstallatie. We hergebruiken dat voor de verwarming van ruimten, zoals stallen en kantoren. Het tekort aan warmte wordt opgevangen door een gekoppelde warmtepomp. Daarnaast zetten we restwarmte in voor ventilatie."

"Onze koelruimtes hebben een ventilatieplan, waarmee we alle condens uit het gebouw krijgen. Onze werkruimten zijn daardoor zeer droog. De koeling kan ’s nachts uit, regeltechniek maakt dat mogelijk. In de nachtelijke uren gebruiken we de uitbeenruimte niet, waarom zou je dan de temperatuur op 0 graden willen houden?"

Besluitvormingsproces

Volgens Hutten is de snelle besluitvorming te danken aan jaren van voorbereiding. “Er ging 3 jaar filosoferen aan vooraf. Kennis die je zelf niet hebt, moet je halen bij leveranciers en adviseurs. Door focus te houden, niet onnodig te switchen en alles goed te overdenken konden we het hoge kwaliteitsniveau van de nieuwe locatie waarborgen. Het was de basis van waaruit we op belangrijke momenten snel konden beslissen."

Dit artikel verscheen eerder op RVO.nl in 2020.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen