Emissieloze productie vergt integrale visie

07-10-2022

De productievestiging van ABB in Ede zette al stappen richting een CO2-neutrale fabriek en kantoor met zonnestroom, elektrificatie, circulaire grondstoffen en een energiemonitoringsysteem. Voor de volgende stappen zal het bedrijf meer inspanning moeten leveren en de omgeving erbij betrekken.

Branches

Kunststoffenindustrie

Industrieclusters

Cluster 6

Industrieroutes

Elektrificatie
Proces-efficiëntie en restwarmte
Circulariteit

Er is nog steeds krapte op de woningmarkt en de bouwsector werkt hard door om zo snel mogelijk zoveel mogelijk huizen en appartementen op te leveren. De inbouwdozen, kabeldozen en groepenkasten van ABB Ede vinden dan ook nog steeds gretig aftrek. De groei moet echter niet ten koste gaan van het milieu en klimaat. En dus sprak het technologiebedrijf de ambitie uit in 2030 CO2-neutraal te produceren. Onder de naam Mission to Zero spannen de vestigingen van ABB zich in om hun CO2-voetafdruk zo snel mogelijk terug te dringen.

Voor een gebouw uit 1931 is dat wat lastiger dan voor nieuwbouw, maar Kees Jan ’t Mannetje en zijn collega’s durfden de uitdaging wel aan te gaan. “We zetten in 2017 al een stap door 1250 zonnepanelen op ons dak te plaatsen", zegt ’t Mannetje. ‘We produceren de kunststof dozen en kasten via het spuitgietproces, wat met name stroom vergt. De 213 duizend kWh die de zonnepanelen leveren, is genoeg voor iets meer dan zeven procent van onze elektriciteitsvraag. De rest moeten we dan ook nog steeds inkopen. Uiteraard kopen we wel groene stroom in, maar nog mooier zou zijn als we zoveel mogelijk groene stroom lokaal kunnen opwekken. Niet al onze daken zijn stevig genoeg om zonnepanelen op te kunnen plaatsen, maar wellicht zijn er buren die wel nog dakruimte overhebben."

Energiemonitoring

Iets minder opvallend, maar minstens zo belangrijk, was de introductie van een energiemonitoringsysteem. ABB levert zelf dit soort systemen, maar de implementatie ervan is ook voor een dochterbedrijf nog best ingewikkeld. ’t Mannetje: “Gelukkig zijn er in Nederland genoeg partijen die de systeemintegratie kunnen doen voor dit soort complexe projecten. We begonnen met de globale energiemonitoring en konden zien wat de zonnepanelen opwekten en wat de machines verbruikten.”

De inzichten leidden tot een forse energiebesparing. “De spuitgietmachines werden aangedreven door hydraulische systemen”, zegt ’t Mannetje. “Het nadeel daarvan is, dat die continu op druk moeten worden gehouden. Door die systemen te vervangen voor elektrische varianten, daalde het energieverbruik meteen met 75% per kilo geproduceerd product.”

De positieve resultaten activeerde het bedrijf om de energiemonitoring naar een nieuw niveau te tillen. De 75 machines kregen elk een eigen energiemonitoringsysteem, wat een meer geavanceerde analyse en sturing mogelijk maakte. ’t Mannetje: “Een van de meest opvallende inzichten dat het monitoringsysteem ons gaf, was een enorme stroompiek op maandagochtend. We zetten de machines namelijk vrijdag uit om ze vervolgens na het weekend weer op te starten. Het zou efficiënter zijn om in het weekend door te produceren, maar dat betekende wel dat we een oplossing moesten vinden voor het afvoeren van de producten. De machines kunnen namelijk onbemand hun werk doen, maar op een gegeven moment is de bak waarin de producten terechtkomen wel vol. Uiteindelijk kozen we ervoor om zogenaamde automated guided vehicles (AGV’s, red.) de volle bakken te laten afvoeren.”

Circulair

Inmiddels zijn ook de eerste stappen gezet om het grondstofverbruik van de geproduceerde inbouwdozen en kabeldozen te reduceren. Dat kan door aan de ene kant uitval en afval te reduceren, maar ook door gerecycled materiaal in te zetten. ’t Mannetje laat een grijze inbouwdoos zien, die qua functionaliteit en vorm niet afwijkt van de andere producten. Maar die wel van honderd procent gerecycled materiaal is gemaakt. “We streven naar honderd procent gerecycled materiaal voor al onze producten, maar dat is uiteraard ook afhankelijk van het aanbod. Gelukkig wordt de circulaire kunststofketen ook snel volwassen. Inmiddels is gemiddeld zo’n 27,5 procent van het materiaal dat we gebruiken circulair. En dat aandeel groeit snel.”

Integraal

’t Mannetje benadrukt dat de missie van ABB Ede niet ophoudt bij de productieomgeving. “Ook het kantoor en het wagenpark gebruiken energie. En dus willen we ook daar slagen maken met elektrificatie, duurzame verlichting, energiebesparing en duurzame warmte. Het kantoor heeft inmiddels energielabel A. We zijn nu bezig met de vergunningen voor een ondergrondse warmte- en koudeopslag. Als we dat voor elkaar krijgen, zijn we echt CO2-neutraal.”

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen