Inspiratietour over scope 1, 2 en 3 - uitstootverlaging in de keten

16-02-2022

Op dinsdag 18 januari vond de derde inspiratietour over de uitstoot in de hele keten, ook wel verdeeld in scope 1, 2 en 3, plaats. Hier vindt u de presentaties en de antwoorden op de vragen in de chat terug.

Na eerdere webinars over ‘scope 1’ (in de vorm van warmtepompen) en ‘scope 2’ (in de vorm van elektrificatie) wordt nu de aandacht gevestigd op ‘de hete aardappel’ van ‘scope 3’ CO2-emissies. Dit thema heeft een versnelling gekregen na de rechtszaak tegen Shell, waarbij de gehele keten wereldwijd een duidelijke verantwoordelijkheid is geworden voor een bedrijf. Tijdens deze tour kwamen twee sprekers aan het woord: Willem Kemmers, programmamanager Biobased Circulair van Greenport West-Holland, en Taco Bosman, Global Circularity Lead bij PWC. Beide focusten in de presentaties op de scope 1, 2 en 3 emissies en circulaire businessmodellen.

Van deze inspiratietour is een verslag gemaakt, waarin alle gestelde chatvragen in zijn beantwoord. Download het verslag.  De inspiratietour werd georganiseerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) en de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW).

Presentaties en vragen uit het publiek

Hieronder vindt u een overzicht van de samenvattingen van de presentaties en vragen uit het publiek. 

Willem Kemmers, Greenport West-Holland

De energietransitie binnen de glastuinbouw is reeds 100 jaar gaande. In het begin werden de kassen verwarmd met ruwe olie en kolen. Halverwege de jaren ’60 werd de transitie naar aardgas ingezet. Op dit moment teelt nog maar een klein deel van de huidige kassen zonder aardgas. Zij hebben momenteel, met de hoge gasprijzen, een groot voordeel. Aardwarmte is hierin een belangrijke techniek. In de presentatie vindt u andere technieken terug. Download de presentatie

Uit het publiek kwam o.a. de vraag: ‘Kan Willem Kemmers iets zeggen over CO2-afvang? Ziet hij dat als goede kans?’ Zijn antwoord daarop was: ‘Het wordt zéker als een goede kans gezien en gebeurt reeds zoals bij glastuinderscluster DES in Sirjansland. Vanaf jaren ’80 wordt de inzet met gasketels gedaan. CO2 vanuit de industrie kan ook, zeker als een tuinder op geothermie overgaat, want dan is een andere CO2 bron nodig. CO2 afvang hoeft echter niet zomaar volhoudbaar te zijn, want in de basis is -bij de leverancier van deze afgevangen CO2- een ander proces nodig waar geen CO2 uit vrijkomt. Als overgang/transitie is het echter zeer zinvol.

Taco Bosman, PWC

Taco nam de deelnemers mee in een praktijkvoorbeeld en deelde de take-aways hiervan. Met de FMCG-klant is gekeken naar wat een duurzame verpakking is, met als doel in 2025 100% recyclebare of composteerbare verpakkingen te hebben. Daarbij is gekeken naar de energietransitie en de emissies over scope 1, scope 2 en scope 3. Meestal is de scope 3 emissie vele malen hoger dan de scope 1 en 2 emissies. Een gemiddelde verhouding tussen scope 1 en scope 3 is 1 : 11,4 kg CO2-uitstoot. Het is zeer waardevol om de emissies over de scopes 1, 2 en 3 te weten voor je eigen bedrijf, omdat het de mogelijkheid geeft om gericht te focussen op de meeste impact. Download de presentatie en lees o.a. hoe de FMCG-klant inzicht kreeg in de emissie-uitstoot over de 3 scopes.

Een waardevolle vraag uit het publiek was: ‘Waarom focussen de meeste bedrijven op scope 1 emissies?’ Taco antwoordde: ‘Scope 1 en 2 emissies wordt al langer en breder geëist, en scope 3 kwam tot nu toe vooral aan bod bij Science Based Targets. Vanuit scope 3 is ook lang niet altijd even veel informatie gereed, daarom wordt er ook minder naar gekeken. Vanuit de financiële wereld ben je al langer gebruikelijk om verder dan je eigen postzegel te kijken. Vanuit de klimaatuitdaging is het voor alle bedrijven nodig om naar de hele keten te kijken, omdat er invloed is op elkaar.

Meer praktijkvoorbeelden

Twee duurzame voorbeelden uit de glastuinbouw zijn plantenkwekerij Ammerlaan The Green Innovator en Freesiakwekerij Mol Freesia. In de volgende video’s ziet u hoe zij op verschillende manieren de planten en bloemen kweken.

Afbeeldingen

Bloemenkwekerij Mol Freesia

Plantenkwekerij Ammerlaan The Green Innovator

Cookie-instellingen